Информационна кампания

Инвестиционни измами и Измами при онлайн пазаруване

Предлага се примамлива оферта, свързана с доходоносни инвестиционни възможности или много изгодно предложение за пазаруване, на които лицето да отговори.

Инвестиционните измами могат да ви струват много пари, вместо да спечелите от тях. Научете се да разпознавате знаците:

  • Неколкократно получавате непоискано обаждане
  • Обещават ви бърза възвръщаемост и ви уверяват, че инвестицията е безопасна
  • Офертата е валидна само за ограничен срок от време
  • Офертата е достъпна само за вас и не трябва да я споделяте с никого

Ставали ли сте жертва на инвестиционни измами в миналото? Бъдете внимателни, можете да станете повторно жертва на опити за измама – измамниците вероятно ще ви нарочат отново или ще продадат вашите данни на други престъпници. Запознайте се с тази престъпна схема

Попадали ли сте на измама при онлайн пазаруване? Докладвайте на полицията – така може да помогнете да се спре разпространението й и да не бъдат засегнати и други хора.  

Плащайте онлайн покупки, само когато сте свързани към сигурна интернет връзка- Избягвайте да използвате безплатна или отворена обществена безжична връзка.

Кражба на лични данни чрез социалните мрежи

Да се доберат до вашите Лични Данни, може да позволи на киберпрестъпниците да изпразнят банковата ви сметка. От използване на кредитната ви карта за неоторизирани покупки до извършване на незаконни дейности от ваше име. Не им позволявайте да ви изиграят, вижте как работи измамата

„Това е точно продуктът, от който имате нужда, получете безплатно пробна версия сега - достъпна само за ограничен период от време!“ Звучи ли ви познато? Помислете два пъти преди да дадете лични данни на такива реклами в социалните медии, това може да е #КиберИзмама

„Романтични“ измами

Измамниците се преструват, че се интересуват от романтични отношения и търсят жертвите в онлайн сайтове за запознанства, но също така могат да използват социални мрежи или имейл, за да осъществят контакт с лицето, с цел получаване на пари и/или данни и/или изнудване

Жертва ли сте на #романтична измама? Не се срамувайте, случва се по-често, отколкото си мислите.  

Прекратете всякакъв контакт

Подайте жалба до #полицията

Докладвайте на сайта, в който сте се запознали

Ако сте споделили банкови данни, незабавно се свържете с банката си  

Подправени банкови сайтове

Измамниците използват фишинг имейли, съдържащи линк към подправения уеб сайт на банката, който изглежда почти като автентичната уеб страница. По този начин искат да съберат лични и финансови данни на лицето с цел злоупотреби.

Знаете ли как да разпознаете подправен банков уеб сайт и какво да правите, в случай, че попаднете на такъв?

! Неотложно/Спешно

! Лош дизайн

! Изскачащи прозорци

Ако уеб сайтът на вашата банка изведнъж започне да показва някое от тези неща, бъдете особено внимателни.

Банкови фишинг имейли, Банкови фишинг sms-и, Банкови вишинг обаждания

Измамниците използват #СоциалноИнженерство като целта им са банковите клиенти. Запознайте се с най-честите видове атаки:  

  • фишинг използване на измамни имейли
  • фишинг sms-и използване на измамни текстови съобщения
  • вишинг – използване на измамни обаждания по телефона

Запомнете: измамниците могат да намерят основна информация за вас онлайн и да я използват, за да ви подлъжат да разкриете лична, финансова или свързана със сигурността информация.

Измами с фактури

Кибер престъпниците могат да се свържат с компания и да се представят за доставчици или клиенти, които са променили банковите си данни. Измамниците искат банковите данни за плащане (т.е. данните за банковата сметка на получателя) по бъдещи фактури да бъдат променени. Новата сметка се контролира от измамниците. Това е #измама с фактури, не ставайте жертви!

Съвети за бизнеса: предотвратете #КиберИзмами като обучите персонала относно различните видове опити за злоупотреба. Наясно ли сте с измамите с фактури?

Измами с компрометирани бизнес имейли 

Случвало ли ви се е с вас неочаквано да се свърже лице, което се представя за високопоставен служител в компанията и да поиска от вас да извършите плащане? Възможно е да е измама с компрометирани бизнес имейли следете за тези признаци:

  • искане за абсолютна поверителност
  • необичайна молба в противоречие с вътрешните процедури и правила
  • заплахи/обещания за възнаграждение