БАКБ АД успешно премина процеса по оценката на качеството на активите и стрес тестовете

Банката отчита капиталови буфери, достатъчни да абсорбират неочаквани загуби

Българо-американска кредитна банка АД успешно премина процеса по оценката на качеството на активите и стрес тестовете. Резултатите след оценката на качеството на активите и стрес сценариите показват устойчивост на капиталовата позиция и нива на капиталова адекватност, съизмерими със средните за банковата система.

Това става ясно от публикуваните на 13 август 2016 г. от Българска народна банка индивидуални за всяка банка резултати от прегледа на качеството на активите и стрес тестовете.

„Данните потвърждават адекватността на бизнес модела на банката, отговорното поведение и действия на  акционери, ръководство и служители, които осигуряват  достатъчно капиталови буфери за обезпечаване на  неочаквани загуби, произтичащи от продължителни негативни шокове“, каза Васил Симов, изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на БАКБ АД.

Сравнително малките допълнителни обезценки след проверката са свидетелство, че използваните от банката методологии за оценка и отчитане на рисковете са в голяма степен консервативни и в синхрон с изискванията на националните и европейските банкови правила и практики.

БАКБ АД ще продължи да прилага най-добрите практики за корпоративно управление и отговорно пазарно поведение. Банката ще следва политиката си, насочена към внимателно нарастване на кредитния портфейл, с цел подобряване на рентабилността и поддържане на капиталовите буфери над нормативно определените нива.

Резултатите от прегледа на качеството на активите и стрес тестовете можете да намерите на страницата на БНБ – www.bnb.bg.

 

За контакти:

отдел „Маркетинг и комуникации“
Българо-американска кредитна банка АД
+359 885 208 818
pr@bacb.bg