БАКБ създава Ай Ди Ес Фонд за подкрепа на предприемачеството в България

„Основната цел на Фонда е да идентифицира и инвестира в локални компании, насочени към иновативни, дигитални решения за бизнеса. Ще работим за създаването на цялостна екосистема, подпомагаща и ускоряваща растежа на компаниите от малкия и среден сегмент. Ние вярваме, че заедно можем да създадем необходимите условия за благоприятно развитие на българското предприемачество!“, каза г-жа Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет на БАКБ, по време на официалното представяне на стратегията на Фонда пред медии и предприемачи.

Събитието привлече интереса на много представители на бизнеса, които бяха гости в Иновационния център на банката в обновената сграда на ул. Кракра 16, в гр. София.

Основан от банкери за предприемачи, Ай Ди Ес Фонд ще подкрепя малкия и среден бизнес. Новото дружество е 100% собственост на Българо-американска кредитна банка и ще финансира малки и средни компании на територията на цяла България, ще инвестира в бизнеси в ранен етап на развитие и такива във фаза на фаза на растеж. Екипът обединява експерти със значителен професионален опит, придобит в страната и в чужбина, които имат познания в областта на стратегическото управление и инвестирането в малки и средни предприятия.

Фондът ще играе ключова роля в подпомагането на компании с добри бизнес идеи, които искат да реализират пълния си потенциал на пазара. Нашата цел е да откриваме тези компании, чиито резултати можем да подобрим, като им предоставим достъп до капитал за развитие, стратегическа подкрепа и консултации.

Целевата група от предприятия, в които Ай Ди Ес Фонд има интерес да инвестира, включва бързоразвиващи се български компании в областта на ИТ- електронни магазини, фирми за онлайн търговия, софтуерни компании, компании за дигитални услуги и др. в период на растеж, които имат потенциал за завоюване на водеща пазарна позиция, както в България, така и в региона.

Фондът ще предоставя подкрепа под формата на инструменти за дългово финансиране, гаранции, стандартно финансиране, придобиване на дялове с възможност за обратно изкупуване и др. Рамките на  целевите инвестиции са гъвкави, а при нужда от финансиране на стойност над 1 млн. лв., могат да бъдат включени и стратегически партньори.