Информация за кредитния рейтинг на „Българо-американска кредитна банка“ АД

На 17.04.2020 г. „БАКР - Агенция за кредитен рейтинг“ АД публикува информация за запазване на присъдените на „Българо-американска кредитна банка“ АД оценки/ рейтинги, както следва:

  • Дългосрочен рейтинг на финансова сила на BB-, перспектива „Стабилна“, краткосрочен рейтинг B;
  • Дългосрочен рейтинг по националната скала ВВ+ (BG), перспектива Стабилна, краткосрочен рейтинг по национална скала B (BG);

 

Рейтинг на финансова сила Първоначален рейтинг 26.07.2016г. Рейтинг към 17.04.2020 г.
Дългосрочен рейтинг В ВВ-
Перспектива Стабилна Стабилна
Краткосрочен рейтинг В В
Дългосрочен рейтинг по национална скала В+ (BG) ВВ+ (BG)
Перспектива Стабилна Стабилна
Краткосрочен рейтинг по национална скала В (BG) В (BG)

При оценяването е използвана официално приетата от рейтинговата агенция „БАКР - Агенция за кредитен рейтинг“ АД методология за присъждане на рейтинг на банка ( https://www.bcra-bg.com/bg/methodologies).

Съгласно публикувания текст през разглеждания период "Българо-американска кредитна банка“ АД продължава да отчита подобрение в дейността си и постигнатите резултати, като при част от показателите в допълнение на затвърждаването на положителните трендове се наблюдава и ускоряването им.

Допълнително положително влияние върху рейтинга на "Българо-американска кредитна банка“ АДможе да окаже устойчивото подобряване в качеството на портфейла, задържане и повишаване на генерираната печалба и на показателите за доходност, като успоредно с това се поддържат стабилни нива на капиталова адекватност и ликвидност..

В негативна посока на рейтинга би могло да се отрази допълнително влошаване на качеството на кредитния портфейл и значително понижение на нивата на показателите за капиталова адекватност и ликвидност, в резултат на неблагоприятни ефекти от пандемията COVID 19 върху клиенти на банката.

Пълният текст на доклада е наличен на уеб сайта на „БАКР - Агенция за кредитен рейтинг“ АД: https://www.bcra-bg.com/bg/ratings/bacb-rating