Информация за редовното Общо събрание на акционерите на БАКБ АД на 22 април 2020г

"Българо-американска кредитна банка“ АД уведомява, че във връзка с въведеното в Република България извънредно положение, съгласно решение на Народното събрание от 13.03.2020г. и в изпълнение на Заповед № РД-01-124/ 13.03.2020 г. на Министъра на здравеопазването за въвеждане на противоепидемична мярка, свързана с разпространението на COVID-19, изразяваща се в преустановяване на провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, свиканото за 22 април 2020 г. от 11.00 часа редовно Общо събрание на акционерите на БАКБ АД, не беше проведено, поради липса на изискуемия съгласно Устава на БАКБ и чл.227 от Търговския закон минимален кворум от капитала. В предварително обявения начален час на предварително обявеното място за провеждане на заседанието на Общото събрание не се явиха физически и не присъстваха (нито лично, нито чрез пълномощници) акционери, представляващи най-малко 50% (петдесет процента) плюс една акция от капитала на БАКБ АД. По този начин не беше изпълнено условието на чл. 30, ал. (1) от Устава на БАКБ АД, във връзка с чл.227 от Търговския закон, за провеждане на законно заседание на Общото събрание, а именно – на заседанието на Общото събрание на акционерите да са представени най-малко 50% (петдесет процента) плюс една акция от капитала на БАКБ АД.

Неявяването и неучастието на акционери, гарантиращи наличието на минимално изискуемия кворум, е свързано с изпълнението на заповедите на държаните органи на Република България и по конкретно на т. 5 от Заповед № РД-01-124/ 13.03.2020 г. на Министъра на здравеопазването, с която се заповядва преустановяване на провеждането на всякакъв вид масови мероприятия в страната.

Управителните и контролни органи на БАКБ АД ще предприемат съответни действия по отношение организация и провеждане на редовно Общо събрание на акционерите на БАКБ АД, които ще бъдат изцяло съобразени с развитието на ситуацията в страната във връзка с въведените от държавните органи противоепидемични мерки, свързани с разпространението на COVID-19, засягащи физическото провеждане на масови мероприятия с присъствието на групи хора, като се обмисля и използване на предоставените от закона възможности за провеждане на Общо събрание на акционерите чрез използване на електронни средства в допустимите от закона форми и при стриктно спазване на реда, посочен в Закона за публичното предлагане на ценни книжа.