Вътрешна информация относно успешно преминат от БАКБ процес по оценка качеството на активите и стрес тестове

С настоящото Ви уведомяваме относно обстоятелства, касаещи “Българо-американска кредитна банка” АД (БАКБ), които представляват “вътрешна информация” по смисъла на чл. 17 от Регламент (ЕС) № 596/ 2014 г. относно пазарната злоупотреба, чл. 4 от Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти и чл. 27 във връзка с чл. 28 от Наредба № 2 от 17.09.2003 г. на КФН, а именно:

На 13 август 2016 г. Българска народна банка публикува индивидуални за всяка банка в България резултати от проведените преглед на качеството на активите и стрес тестове. Резултатите от прегледа на качеството на активите и стрес тестовете можете да намерите на страницата на БНБ – www.bnb.bg

Българо-американска кредитна банка АД успешно премина процеса по оценката на качеството на активите и стрес тестовете. Резултатите след оценката на качеството на активите и стрес сценариите показват устойчивост на капиталовата позиция и нива на капиталова адекватност, съизмерими със средните за банковата система.

Данните потвърждават адекватността на бизнес модела на банката, отговорното поведение и действия на  акционери, ръководство и служители, които осигуряват  достатъчно капиталови буфери за обезпечаване на  неочаквани загуби, произтичащи от продължителни негативни шокове.

Сравнително малките допълнителни обезценки след проверката са свидетелство, че използваните от банката методологии за оценка и отчитане на рисковете са в голяма степен консервативни и в синхрон с изискванията на националните и европейските банкови правила и практики.

БАКБ АД ще продължи да прилага най-добрите практики за корпоративно управление и отговорно пазарно поведение. Банката ще следва политиката си, насочена към внимателно нарастване на кредитния портфейл, с цел подобряване на рентабилността и поддържане на капиталовите буфери над нормативно определените нива.