Редовно Общо събрание на акционерите на „Българо-американска кредитна банка” АД, проведено на 08.05.2014 год.

На 08.05.2014 г. се проведе редовно Общо събрание на акционерите на „Българо-американска кредитна банка” АД (БАКБ).

Общото събрание на акционерите одобри:
(1) одитирания Годишен консолидиран финансов отчет на БАКБ за 2013 г. и Годишния Консолидиран доклад на Управителния съвет за дейността на БАКБ през 2013 г. и
(2) одитирания Годишен финансов отчет на БАКБ на индивидуална основа за 2013 г. и Годишния доклад на Управителния съвет за дейността на БАКБ на индивидуална основа през 2013 г.
Одобрените отчети са разкрити на КФН, БФБ-София и обществеността по реда, начина и в сроковете, предвидени в Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК) и са оповестени на корпоративната интернет страница на БАКБ. Същите ще бъдат заявени за публикуване в Търговския регистър по законоустановения ред.

По точка 7 (седем) от дневния ред Общото събрание акционерите избраха специализираното одиторско предприятие “Ърнст и Янг Одит” ООД за одитор, който да извърши проверка и заверка на годишния финансов отчет на БАКБ за 2014 г. “Ърнст и Янг Одит” ООД заместват досегашния одитор на БАКБ – “Делойт Одит” ООД, като промяната на одитора се налага по следните причини: 
С писмено уведомление от 30.04.2014 г. „Делойт Одит“ ООД, одиторското предприятие, което бе предложено да бъде избрано за регистриран одитор на БАКБ за 2014г., оттегли предложението си за изпълнение на одита на БАКБ за 2014 г. и моли ръководството на БАКБ да предприеме съответните действия така, че предложението му за изпълнение на одит за 2014г. да не бъде поставяно за разглеждане и одобрение от акционерите на БАКБ на Общото събрание на акционерите. Оттеглянето на кандидатурата на „Делойт Одит“ ООД се налага от обстоятелството, че към настоящия момент не е постигнато решение на въпроса, свързан с договора между БАКБ и Visa Europe Services за закупуване и експлоатиране на лиценз за софтуеърна система „EMUE”, която БАКБ използва от месец март 2014 г. Тъй като крайният лицензодател на закупената и използвана от БАКБ софтуеърна система - „ЕMUE Technologies Pty Ltd” е свързан с фирмата Deloitte в Австралия, която от своя страна е част от глобалната мрежа на Deloitte Touche Tohmatsu Limited, към която принадлежи и Делойт Одит ООД в България, в съответствие с приложимите етични стандарти се счита, че като продължаващ одитор Делойт Одит ООД би бил в условия на нарушена независимост.
Поради оттеглянето на кандидатурата на Делоит Одит ООД и тъй като в предложението на Надзорния съвет за избор на независим одитор бе включено алтернативно предложение за избор на “Ърнст и Янг Одит” ООД, Общото събрание на акционерите прие решение за проверка и заверка на годишния финансов отчет на БАКБ за 2014 г. да бъде избрано специализираното одиторско предприятие “Ърнст и Янг Одит” ООД.

Общото събрание на акционерите прие решения по останалите точки от предварително обявения дневен ред, като протоколът с информация за конкретните решения ще бъде публично оповестен в рамките на законоустановените срокове