Правила за защита на вашата дебитна/кредитна карта

1. Проверявайте често банковите си извлечения

Тъй като времето е от съществено значение, за да получите пълна защита от измама с Вашата карта от вашата банка, направете си навик да преглеждате банковата си сметка онлайн поне веднъж седмично или дори ежедневно.

2. Защитете своя ПИН код

Не давайте персоналния си идентификационен номер (ПИН) на никого, и не го съхранявайте записан никъде в чантата или портфейла си. Когато го въвеждате по време на транзакция, не позволявайте някой да го види.  

3. Използвайте само сигурни банкомати

Банкомати, разположени на скрити и тъмни места, които са без камери за наблюдение носят по-голям риск от поставяне на скимиращо устройство, което може да прихване и съхрани данните на вашата карта..

4. Не използвайте публичен WIFI със свободен достъп за финансови транзакции

Уверете се, че използвате защитен с парола безжичен сигнал, за да проверите баланса на банковата си сметка, да плащате сметки и да пазарувате, така че хакерите да имат по-малък шанс да уловят паролата и информацията за акаунта ви.

5. Незабавно докладвайте за проблеми

Веднага съобщете ако портфейлът ви бъде откраднат и вашите кредитни и дебитни карти липсват, вие също трябва незабавно да докладвате за всякакви неоторизирани транзакции на Банката и да поискате блокиране на платежните инструменти.

6. Внимавайте с неочаквани имейли, текстови съобщения или обаждания от вашата банка и се консултирайте с банката си, ако не сте сигурни, преди да отговорите на имейли или текстови съобщения.
7. Фишинг уебсайтове

Уебсайтовете за фишинг приличат на реални уебсайтове, за да ви подмамят да разкриете данните за вашата карта. Няколко признака, за които трябва да внимавате: грешен URL адрес, правописни грешки, дизайн или страници на уебсайтове, които не изглеждат правилно.

8. Измами по имейл

Измамите по имейл обикновено целят да ви накарат да разкриете данните за Вашата карта. Популярните измами включват имейли, които ви предлагат голяма сума пари срещу малка такса или тип имейли „Вие сте победител – вземете наградата си“.

Скиминг на карти

Кредитна или дебитна карта може лесно да бъде клонирана. Устройствата за скимиране могат да бъдат монтирани на банкомат, за да заснемат вашите данни, така че винаги проверявайте за необичайни устройства около слота за карта. Ако плащате в магазин или ресторант, опитайте да не изпускате картата си от поглед.

Често задавани въпроси

  • Важно е незабавно да докладвате за всяка подозирана измама, за да може банката Ви да блокира картата ви и да защити сметката Ви.

  • Ако смятате, че вашата дебитна карта е била използвана от някой друг, незабавно се свържете с банката си.

  • Свържете се незабавно с вашата банка, за да могат да започнат разследване за банкова измама и да подадете Искане за оспорване и разглеждане на случая.

  • Ако видите неоторизирани такси по сметката си, незабавно се свържете с банката си. Те ще ги разгледат и ще Ви обяснят.

  • След сигнал, че вашата карта е била използвана с измама, Банката ще блокира картата ви и ще Ви информира за по-нататъшно разследване и развитие.

КЛЮЧОВИ ИЗВОДИ

  • Проверявайте редовно банковите си извлечения и незабавно докладвайте на банката всяка предполагаема измамна дейност.
  • Колкото по-бързо докладвате за проблем, толкова по-бързо можете да блокирате картата си и да предотвратите последващи неоторизирани операции с нея.
  • Ако загубите картата си или подозирате, че е открадната, незабавно уведомете за това Вашата банка и поискайте блокиране на липсващата карта.
  • Променяйте личния си идентификационен номер (ПИН) и паролата на всеки няколко месеца.